1 aprilie - Ziua internaţională a păsărilor
Primăvara păsările migrează spre nord, odată cu încâlzirea vremii. Revenirea lor este o sărbătoare şi nu întâmplător în acest anotimp este dedicată o zi păsărilor.
Frumoase, graţioase, elegante, misterioase, de-a lungul anilor, păsările au devenit sursă de inspiraţie pentru cântăreţi, pictori, sculptori, scriitori, bijutieri şi chiar pentru constructorii de avioane. Păsările au şi o zi internaţională. Aceasta este cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului şi este marcată anual la 1 aprilie în cadrul programului UNESCO "Omul şi biosfera" din anul 1906. Atunci a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor care promovează dragostea şi grija pentru păsările sălbatice.
Inițial, unul dintre primele documente ecologice, prin care se proteja natura, respectiv păsările, a fost Convenția Internațională pentru protecția păsărilor utile pentru agricultură, semnată la Paris, de reprezentanții a 13 țări europene, la 19 martie 1902. Convenția a fost ratificată la 6 decembrie 1905 și a intrat în vigoare la 1 aprilie 1906.
Semnarea Convenției Internaționale pentru Protecția Păsărilor a avut drept scop atragerea atenției asupra speciilor de păsări rare și pe cale de dispariție, a căror supraviețuire depinde în totalitate de oameni.
Această zi reprezintă o ocazie potrivită să cunoaștem mai bine păsările, să le studiem modul de viață, să le protejăm, pentru că ele sunt un patrimoniu prețios ce trebuie cunoscut, respectat și protejat.
În România, această sărbătoare îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită, mai ales, în şcoli. Elevii instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsari în timpul iernii. Această tradiţie a fost reînviată în 1993 de Societatea Ornitologică Română. Din anul 1994, Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an şi în România.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu